İki Basamaklı En Büyük Asal Sayı Kaçtır?
19 Haziran 2024

İki Basamaklı En Büyük Asal Sayı Kaçtır?

İki basamaklı en büyük asal sayı 97'dir. Bu sonuca asal sayıların tanımından ulaşırız. Asal sayı, kendisi ve 1 hariç pozitif böleni olmayan, 1'den daha büyük sayılardır. En küçük asal sayı 2'dir.

Asal sayılar 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, ... 97 şeklinde devam eder. Günümüze kadar asal sayıların sıralanışını belirli bir yöntem bulunamamıştır. Öklid'den beri asal sayıların sonsuz olduğu kabul edilir. Ancak o zamandan bu yana asal sayılar hakkındaki teorilerin çoğunun hatalı olduğu ve asal sayılarla ilgili birçok noktanın hâlâ cevaplanmamış olduğu görülmektedir. Bu nedenle matematikle ilgilenen birçok kişinin hisleri büyük ihtimalle aynıdır;

Matematiğin Esrarengiz Çocuğu: Asal Sayılar

Asal sayılar, esrarengiz, soylu ve asidirler. Gün içinde sıkça karşılaşırız asal sayılarla. Ancak çoğu zaman onları yok saymaya çalışırız. Bunun nedeni, asal sayılarla işlem yapmanın bizi zorlamasıdır. Hemen onları asal olmayan bir tam sayıya tamamlarız. Esas sayıları eşit olarak paylaşamazsınız; ya fazla ya da eksik kalır köşede. Huysuzdur esas sayılar.

Ancak gözünün yaşına bakmadan bölünebilen bir tam sayıya yuvarlanan bu asal sayılar, doğal sayıların mimari taşlarıdır.

Asal Sayılar: Sayıların Atomları

Asal sayılar, bölünebilecek son noktadır. İlk kez Gauss tarafından ortaya atılan kurama göre,
  • Her doğal sayının en küçük pozitif çarpanları hep asaldır; örneğin, 36 = 2 x 2 x 3 x 3 ve 45 = 3 x 3 x 5.
  • Ayrıca her iki basamaklı çift sayı, iki asal sayının toplamından oluşur; örneğin, 18 = 11 + 7 ve 30 = 13 + 17.
  • Her iki basamaklı tek sayı ise üç asal sayının toplamından oluşur; örneğin, 21 = 11 + 7 + 3.

Biz esas sayıları gündelik yaşamda kullanmayı sevmeyiz fakat onların da işine gelir bu durum. Çünkü esas sayıların hayattaki hedefleri çok farklıdır, gözleri çok yüksektedir. Gündelik hesaplamalarla ilgilenmezler. O işi sıradan sayılara bırakırlar. Kendinizi toplayın, çarpın ve bölün, tekrar kendiniz ortaya çıkın diye dalga geçerler diğer sayılarla.

Kendinden başka bir sayıya bölünmeyen asal sayıların çok önemli bir misyonu vardır. Asal sayılar şifreleme alanında kullanılır. Kriptoloji, yani şifre bilimi, belirli bir sisteme göre mesajların şifrelenmesi ve bu mesajların güvenli bir şekilde alıcıya iletilmesi ve iletilen mesajın deşifresiyle ilgilenir. Elektronik hesaplama yöntemleri kullanılmaya başlandığından beri, asal sayı arama yazılımları da donanım testleri için etkili bir yöntem haline gelmiştir. Kendileri ve 1 dışında çarpanları olmadığından, asal sayıların anlaşılması donanımın güvenli bir şekilde denetlenmesini sağlar.

Ancak listedeki sayılar arasındaki aralığın genelde açılmaya başladığını görürsünüz. Örneğin, 1 ile 100 arasında yirmi beş asal sayı varken, 100 ile 200 arasında yirmi bir asal sayı bulunur. Daha geniş aralıklara bakarsak, 1 ile 1 milyon arasında 78,498 asal sayı varken, 10 milyon ile 11 milyon arasında 61,938 asal sayı bulunur. Bu nedenle asal sayıların azaldığını ve giderek yok olacağını düşünebilirsiniz. Bu durumda en önemli asal sayı hangisidir diye bir soru sorulabilir. İşte 2000 yıl önce Öklid bu soruya çok güzel bir yanıt vermiştir: Asal sayılar sonsuzdur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Aralarında Asal Sayılar

Aralarında Asal Sayılar

Bütün Asal Sayılar

Bütün Asal Sayılar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

1 Neden Asal Sayı Değildir?

1 Neden Asal Sayı Değildir?

Asal Sayılar Konu Anlatımı

Asal Sayılar Konu Anlatımı

Tüm Asal Sayılar Nelerdir?

Tüm Asal Sayılar Nelerdir?

En Küçük Asal Sayı Kaç Olmalı?

En Küçük Asal Sayı Kaç Olmalı?

En Büyük Asal Sayı Kaçtır?

En Büyük Asal Sayı Kaçtır?